Heerlijke open haarden

Heerlijke open haarden

Heerlijke open haarden

17 oktober 2017
 Categorieën:
aannemers verwarming & airco, Blog


Kortere dagen, langere avonden…of je nu jouw krant of een boek leest, of gezellig naar een film kijkt, niets is in de herfst en de winter gezelliger dan de warmte van een open haard. Een open haard van Hans van der Vorst Open Haarden biedt een ongeëvenaarde sfeer in jouw woning.

Open haarden: hoe werken ze?

In tegenstelling tot kachels die voor de muur staan zijn open haarden ingebouwd in een nis in de muur. De open haard is rechtstreeks aangesloten op een rookkanaal dat via de schoorsteen de rookgassen afvoert. Er zijn enkele elementen die ervoor zorgen dat een open haard warmte geeft: de straling van het brandende hout, de circulatie van de warme lucht en door geleiding, met andere woorden, de muren die de warmte vasthouden en geleidelijk weer vrijgeven in de ruimte. 

Het installeren van open haarden

Om een open haard te kunnen installeren moet er een rookkanaal aanwezig zijn in jouw huis. Bij een open haard is er altijd sprake van een open vuur. Dat vuur heeft ook zuurstof nodig om het verbrandingsproces op gang te houden. Deze zuurstof wordt onttrokken aan de woonruimte zelf. De rookgassen moeten volledig en snel worden afgevoerd. Daarom is de plaatsing van een heel goed werkend rookkanaal zeer belangrijk. In het verleden was het rendement van een open haard vrij laag. Er moest vrij veel hout gebruikt wordt om slechts een rendement van 10 tot 15 procent te bereiken. Om dit probleem op te vangen wordt er tegenwoordig een "warmte terugwin systeem", een zogenaamd wtw, ingebouwd in de schoorsteen. Een motor in dit systeem zorgt ervoor dat er lucht naar binnen wordt gezogen. Bij de passage door het systeem wordt de koude lucht van buiten opgewarmd en uitgeblazen in de woonkamer. Er kan ook gewerkt worden met verschillende afzuigingen zodanig dat de warmte in meerdere ruimtes verspreid wordt. De luchttoevoer is gemakkelijk te regelen wat ervoor zorgt dat, met dit systeem, open haarden ook gebruikt kunnen worden in woningen met mechanische ventilatie. Dankzij dit systeem wordt het rendement van de open haard opgetrokken tot 85 procent.

Niet alleen houtblokken als brandstof

Naast de traditionele houtblokken bestaat de mogelijkheid om ook andere brandstoffen te gebruiken in de open haard. Zo kan men tegenwoordig ook houtpellets gebruiken. Om dit te kunnen gebruiken is er wel enige aanpassing nodig aan de open haard. Om je open haard ook brandende te houden tijdens jouw aanwezigheid zijn er heel wat modellen die voorzien zijn van een liftdeur die kan gesloten worden. De luchttoevoer van de recente modellen wordt automatisch geregeld, afhankelijk van het feit of er met open of gesloten deur wordt gestookt.

Over ons
Renovatie en bouwwerkzaamhedenblog

Hey, mijn naam is Rudy en ik ben al heel mijn leven actief in de bouwsector. Als kleine uk van 18 jaar vond ik mijn eerste job op de werf en sindsdien kon ik me rustig opwerken. Met ondertussen een ervaring van meer dan 30 jaar in renovatie en bouwwerkzaamheden denk ik dan ook dat ik de juiste man op de juiste plek ben. De juiste man om jullie tips en trucs mee te geven wat betreft renoveren en bouwen. In deze blog is dat dan ook wat je mag en moet verwachten. Inspiratie qua renovatie en alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan. Veel leesplezier!

Zoeken
Archief
Recente artikelen