Waterinstallaties: ontijzering

Waterinstallaties: ontijzering

Waterinstallaties: ontijzering

18 december 2017
 Categorieën:
Bouw & aannemers, Blog


Ontijzering van water

IJzer, zelfs in kleine hoeveelheden is een van de lastigste elementen die in water worden aangetroffen. Zelfs een kleine hoeveelheid, van bijvoorbeeld slechts 0,3 ppm (delen per miljoen), kan vlekken veroorzaken op gootstenen, sanitair, vloeren en alles waarmee het in contact komt. Nog lagere concentraties kunnen nog steeds ernstige nadelige effecten hebben in productieprocessen. IJzer beïnvloedt de smaak van voedingsmiddelen en dranken, het kan bijdragen aan het blokkeren van leidingen en kan vele andere ongewenste problemen veroorzaken. Omdat het zoveel ongewenste eigenschappen heeft, is de ontijzering een belangrijke fase in de waterbehandeling.

Ontijzering met waterverzachters

Er worden meer waterontharders gebruikt om ijzer te verwijderen uit huishoudelijke waterleidingen dan andere apparaten of systemen. Veel van deze installaties zijn succesvol en verwijderen consequent zowel hardheid als ijzer. In andere gevallen werken ontharders niet goed omdat ze door de grote hoeveelheid ijzer geleidelijk hun capaciteit verliezen. Er zijn verschillende andere methodes om dit probleem op te lossen. Bij sommige soorten water is het onmiddellijk duidelijk dat een waterontharder niet mag worden gebruikt voor het ontijzeren. Soms zijn er vaste organische materiedeeltjes aanwezig die, gecombineerd met bijvoorbeeld kalk, snel kunnen leiden tot vervuiling van de installaties.

Andere methodes voor de ontijzering van water

Technisch gezien kunnen industriële waterverzachters opgelost ijzer verwijderen door ionenwisseling, net zoals ze calcium en magnesium verwijderen. Verder kunnen grotere partikels ijzer verwijderd worden door filtratie. Omdat de materialen ook de poriën van het ionenuitwisselingsmateriaal in het onthardingssysteem kunnen verstoppen, kan het de capaciteit voor het verwijderen van de hardheid geleidelijk verminderen. Er zijn dus vele factoren die het vermogen van industriële toestellen kunnen beïnvloeden. Zo spelen de vorm en de concentratie van het ijzer, de aanwezigheid of afwezigheid van organische stoffen en opgeloste zuurstof, de temperatuur van het water, enzovoort, een rol.  

Traditionele ijzerverwijderingsmethoden

Zoals eerder besproken, kan ionenuitwisseling worden gebruikt voor het verwijderen van ijzer, maar de methode werkt het beste wanneer de ijzerconcentratie laag is en wanneer het meeste of het grootste deel van het ijzer zich in de oplosbare toestand bevindt. Wanneer het ijzer in een watervoorziening grotendeels neerslaat of wanneer de concentratie hoog is moeten andere methodes gebruikt worden om het water te ontijzeren. Relatief hoge concentraties anorganisch ijzer, kunnen met ijzeren filters worden verwijderd. Ze lijken qua uiterlijk en grootte op conventionele waterverzachters, maar bevatten tussenfilters met een mild oxidatievermogen. Terwijl het ijzerhoudende water door het systeem wordt geleid, wordt elk oplosbaar ferro-ijzer omgezet in de onoplosbare ijzertoestand en vervolgens uit het water gefilterd. Elk eerder neergeslagen ijzerdeeltje wordt verwijderd door eenvoudige mechanische filtratie. In gevallen waar noch ionenuitwisseling noch ijzerfilters kunnen gebruikt worden, kunnen chemische voedingspompen en filters gebruikt worden met een goede effectiviteit. In dergelijke gevallen kan een chemische voedingspomp worden gebruikt om een oplossing van een oxidatiemiddel zoals natrium, calciumhypochloriet of kaliumpermanganaat in het voedingswater te brengen. Het oxidatiemiddel zal dan niet alleen oplosbaar ijzer tot de onoplosbare ijzertoestand oxideren, maar zal ook elk ander aanwezig organisch materiaal vasthechten. Wanneer een van de hypochlorieten wordt gebruikt, zal het water tegelijkertijd worden gedesinfecteerd. Deze oxiderende oplossingen moeten worden ingevoerd in het waterleidingsysteem voor het verdeeld wordt voor privégebruik.

Over ons
Renovatie en bouwwerkzaamhedenblog

Hey, mijn naam is Rudy en ik ben al heel mijn leven actief in de bouwsector. Als kleine uk van 18 jaar vond ik mijn eerste job op de werf en sindsdien kon ik me rustig opwerken. Met ondertussen een ervaring van meer dan 30 jaar in renovatie en bouwwerkzaamheden denk ik dan ook dat ik de juiste man op de juiste plek ben. De juiste man om jullie tips en trucs mee te geven wat betreft renoveren en bouwen. In deze blog is dat dan ook wat je mag en moet verwachten. Inspiratie qua renovatie en alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan. Veel leesplezier!

Zoeken
Archief
Recente artikelen