Het inschakelen van een architect

Het inschakelen van een architect

Het inschakelen van een architect

28 januari 2019
 Categorie├źn:
Bouw & aannemers, Blog


Architect

Wanneer iemand een ontwerp wil laten maken van een gebouw dan schakelt hij een architect in. Deze maakt een visuele omschrijving, in de vorm van een tekening, van hoe het gebouw er uit komt te zien en geeft die aan de uitvoerder die dit gebouw dan weer gaat realiseren. Om architect te worden zijn er in Nederland opleidingen die men kan volgen. Schakel een goed architectenbureau in zoals HKL Architecten.

Het beroep

Een architect is dus een ontwerper. Vaak krijgt hij of zij een opdracht van verschillende bronnen, zoals bijvoorbeeld een gemeente, een bestuur van een kerk of een particuliere opdrachtgever. Dit kan zijn om een geheel nieuw bouw te ontwerpen, maar ook om een ouder gebouw te restaureren. De persoon die de opdracht uitdeelt wordt ook wel de bouwheer genoemd. De bouwheer neemt met haar of hem door wat precies de bedoeling is van het gebouw en wat zijn of haar wensen zijn wat betreft het gebouw. De ontwerper maakt vervolgens een tekening van hoe het er grofweg uit zal gaan zien en welke materialen hiervoor gebruikt zullen worden. De bouwheer kan dit goedkeuren of vragen om een herziening. Wanneer het goed gekeurd is, gaat de ontwerper verder aan de slag om een gedetailleerdere versie van het ontwerp te maken. De ontwerper geeft zijn prijs op door middel van een offerte en maakt bijvoorbeeld een maquette om te laten zien hoe het gebouw er uit komt te zien. Vervolgens zal het een samenwerking zijn van de architect met de bouwheer om het werk weer uit te besteden aan allerlei andere partijen die zullen zorgen voor het uiteindelijk uitvoeren van de bouw. 

Opleidingen

Om architect te worden in Nederland kun je verschillende wegen bewandelen. Dit kan bijvoorbeeld via de praktijk. Je doet dan een staatsexamen. Een andere mogelijkheid is via de technische universiteit. Deze bevinden zich zowel in Eindhoven als in Delft. Wanneer je de technische universiteit hebt afgerond mag je jezelf een master of science noemen met als erkende titel een bouwkundig ingenieur. Ook kun je opleidingen volgen via verschillende academies van de bouwkunst. Door het afronden van deze opleiding krijg je de titel master of architecture.

Tot Slot

Een architect is dus in wezen een persoon die een universitaire opleiding heeft afgerond, een opleiding aan de academie van bouwkunst heeft afgerond of via de praktijk geleerd heeft om dit beroep uit te voeren. Hij of zij maakt tekeningen en ontwerpen van gebouwen die hij of zij uiteindelijk uitgeeft aan de bouwheer met als doel dat dit gebouw gerealiseerd gaat worden.

Over ons
Renovatie en bouwwerkzaamhedenblog

Hey, mijn naam is Rudy en ik ben al heel mijn leven actief in de bouwsector. Als kleine uk van 18 jaar vond ik mijn eerste job op de werf en sindsdien kon ik me rustig opwerken. Met ondertussen een ervaring van meer dan 30 jaar in renovatie en bouwwerkzaamheden denk ik dan ook dat ik de juiste man op de juiste plek ben. De juiste man om jullie tips en trucs mee te geven wat betreft renoveren en bouwen. In deze blog is dat dan ook wat je mag en moet verwachten. Inspiratie qua renovatie en alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan. Veel leesplezier!

Zoeken
Archief
Recente artikelen